Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

7 jan 2013

Jobsøgning 2.5

Pelle Esbensen - Jobsøgning 2.5

Pelle Esbensen

Jobsøgning 2.5

Her gik jeg og bryggede på den næste geniale post, hvor jeg ville vise, hvordan jeg nu kombinerer alle de strategier jeg har delt her på bloggen. Jeg havde bestemt mig på forhånd for at kalde den “Jobsøgning 2.0”. Klog af skade bestemte jeg mig for lige at google denne formulering først. Tilsyneladende har fortiden overlappet fremtiden. Den post blev jo skrevet allerede i 2009. Ergo må det være noget andet jeg har gang i. Lad os kalde det Jobsøgning 2.5.

Banen kridter jo ikke sig selv op …  eller gør den?

En ny undersøgelse viser at gennemsnitsligt 1/3 af alle jobs i Danmark besættes via netværket. Det er godt nok ikke få. Faktisk er udviklingen nået så langt at annoncer snart står for mindre end 50% af de jobs der besættes. Inden længe vil denne form for rekruttering være helt uddød på jobmarkedet i sin nuværende form. Det ville jo nok ikke gøre så meget. Hvis ikke det var fordi, at der ikke er jobs nok. Det gør det jo ikke nemmere for dem, der er udenfor arbejdsmarkedet.

På den anden side har vi jo mere tid til at networke og efteruddanne os. Så måske går det lige op. Hvis bare politikerne kunne få skruen i vandet og give iværksætterne bedre muligheder for at skabe jobs, ville det hele jo hænge smukt sammen. Yeah. We wish. Men det var slet ikke det jeg ville skrive om.

Er man først røget ud af jobmarkedet kan det virke som en lang sej vej tilbage igen. Rådene og konsulenterne er mange og de opslåede stillinger stadigt færre. Det er virkeligt som om der er ved at være dannet et A-hold og et B-hold i samfundet. Altså hvis vi lige behændigt overser alle de mennesker, der har fysisk nedslidende lavstatusjobs i denne sammenhæng. Det er heller ikke svært at overse dem. Traditionelt set, er der jo ikke så mange af dem, der blogger eller i øvrigt blander sig i debatten.

7 skridt på vejen mod dit virke

Uanset om man søger på noget så sjældent som en opslået stilling, får et tip gennem netværket om en uopslået, eller bare søger uopfordret, er der en særlig cocktail af nye og gamle metoder, det kan betale sig at blande. Det er ikke en spredehaglsstrategi og det kræver lidt tid at gøre ordentligt. Men er det mon ikke det værd, hvis det er en organisation man virkelig gerne vil arbejde for?

Research

Research og sæt dig ind i organisationen via deres hjemmeside og evt. anmeldelser. Hvis muligt, find nogen i dit netværk, der arbejder eller har arbejdet der. Med lidt held kan du finde nogen via en søgning på organisationen på Linkedin og få godkendt en ‘contact request’ som du bruger til at få stillet de mest presserende spørgsmål der giver dig ‘knager’ at referere til i ansøgningen og til samtalen. Hvis du søger hos et A/S eller Aps og har adgang til NN erhverv (f.esk. via dit jobcenter eller 2. aktør) kan det være en god ide også at checke firmaets regnskabsoplysninger.

Kontakt

– Ring op til den/de relevante personer når du har forberedt en liste med et par relevante, afklarende spørgsmål ift at se dig selv i jobbet. Kontakt mennesker, der allerede har den type stilling du søger i firmaet, hvis det er en opslået stilling. Få deres beskrivelse af hvad jobbet egentlig går ud på. Den er aldrig helt tilsvarende selve jobbeskrivelsen.

Nærvær

– Du kan også vælge at dukke op på arbejdspladsen, tale med de tilstedeværende og på den måde gøre dig selv interessant. Hvis du virkelig gerne vil bidrage til at organisationen udvikler sig, hvorfor skulle du så ikke kunne gøre det fra den første dag du er til stede? Uanset om det giver et job eller ej så giver det selvtillid og respekt at møde frem på den måde. Selvfølgelig har du dit CV og evt. også den første udgave af en uopfordret ansøgning med i tasken.

Ansøgningen

– Producér en historik baseret på dine relevante virtuelle spor. Inkluder hyperlinks eller fodnoter, alt efter om du afleverer elektronisk eller udprintet. Referér til dine sparringer med ansatte både online, telefonisk og i virkeligheden. Skriv så du tænder folk fra første linje og bryd gerne med stil og forventninger. Det er bestemt ikke sikkert at alle ansøgninger læses, og hvis de gør kan det vel være en hurtig skimlæsning for at finde elementer, der gør at den kan sorteres fra stakken af ‘måske egnede’. Hvis du profilerer dig selv usædvanligt er det sværere for personen, der førstegangssorterer, at vælge din ansøgning fra. Hvis du har et særligt godt billede af dig selv så overvej at inkludere det også her og ikke kun i dit…

CVet

– Du har sikkert en eller flere CVer, afhængigt af hvor mange meritter du har samlet sammen. Du behøver ikke producere et unikt CV til hvert jobansøgning, men ret det som minimum ind til hvert specifikke job du søger. Jeg har ikke fundet nogen bud på den perfekte formel på designet af dit CV. Sørg for at inkludere et billede (af din gode side) og vid at dette dokument kun i få tilfælde bliver afgørende for om du får jobbet eller ej.

De sociale medier

– er din langsigtede karriereplan. Sørg for at beskrivelsen på Linkedin afspejler den vigtigste ansøgning du har ude for tiden. Tænk over hvad du deler og prøv at etablere en vane med at dele mindst ét link dagligt via hvert af de sociale medier du bruger. Det er mindst lige så vigtigt, dog, at kommentere på andres delte links når du falder over noget du kan lide. Det er billigt og nemt at ‘like’ og det rykker ikke rigtigt noget, men en kommentar er et lille indskud af social kapital til den person, der har delt.

Samtalen

– er målet for alt det indledende arbejde. Det er her det gælder. Jeg kunne skrive en  masse om, hvordan du bør gribe det an, men det tror jeg faktisk er individuelt. Jeg vil dog anbefale at tage et kig på den drejebog til forberedelsen, 101 Spørgsmål til jobsamtalen, som Lars har kombineret her til siden.

Slutteligt et godt nytår til alle ledige i Danmark og et stort held og lykke til de af jer, der ikke bare er på jagt efter et job, men gerne vil finde plads i en organisation, som tillader jer, at gøre jeres udvalgte samfundsvirke til jeres arbejde.

Skrevet af

Pelle Esbensen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar