Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

2 jul 2012

Bruger du briller? Tag de rigtige på!

Lars Kristiansen

Lars Kristiansen

Bruger du briller? Tag de rigtige på!

I mit over 37 år lange arbejdsliv har jeg valgt en aktiv tilgang til mit job. Jeg valgte lige fra min første tid som lærling aldrig at sige:” Jeg gider sgu ikke rigtigt i dag”. Alle de andre sagde det. Jeg sagde det aldrig, – nok tænkte jeg det ind imellem, men jeg sagde det ikke. Fordi – jeg var taknemmelig over, at jeg havde fået en læreplads og fordi jeg ville have min uddannelse og fordi – jeg ikke ville signalere negativitet og dårlig energi. Det mantra har jeg levet efter lige siden. Og det har virket.

Jeg har valgt at se livet gennem positive briller

Selvom der har været mange udfordringer, svære beslutninger, fejl og ærgrelser har jeg gået ind i udfordringerne med de bedste intentioner og heldigvis lykkes med langt det meste.

Min farfar sagde til min konfirmation: ”Lars, du skal samle på plusser og smide minusserne væk”. Det har jeg levet efter. I dag er plusser blevet til briller. Positive briller, glade briller, optimistiske briller, energibriller, læringsbriller o.m.a … Jeg har en hel ”kasse” med briller ;0). Har du også en brillekasse hvorfra du dagligt vælger din tilgang til livet?

Livet er for kort til øv-bøver og sortsyns-syge. De personer (vi kender alle nogen) der hiver energi ud af dig og som altid er bedrevidende og ”rigtig kloge”. Dem der altid har ”Nej-hatten” på og hvor alting ér prøvet før (og det gik ikke). Hvis det er dig, så mister du til livets spil. Du taber ikke. Du gør bare livet træt for andre. Hvem vil det? Jeg tænker: ” Er der virkelig mennesker, der af ond vilje, vil gøre livet surt for andre, bare ved at være til stede” ? Næppe. Jeg tillægger dem det blot, at de har taget de forkerte briller på. Dem hvor alt det som sker, sker i et negativt skær. I stedet for at se verden med de positive briller, og altid se muligheden uanset hvor meget modgang du vil opleve.
Tag derfor et grundigt kig på din brille-samling. Ligger der et par hvor der står ”Jantelov” på? Eller ”Tænk, hvis jeg bliver til grin”. Mine ynglings-hade-briller er: ”Jeg-må-hellere-lade-være-og-undgå-at-lave-fejl”. Skift omgående glassene ud og lær(!): Du skal lave fejl. Det er ok, men lær af dem og begå ikke samme fejl igen. Dér hvor læringen kommer ind er der hvor der skabes energi. Hvor vil du helst befinde dig? I et læringsmiljø eller i et miljø af ”det-har-vi-prøvet-før-det-virker-ikke”?

Lær at sige: ”Pyt” – kom videre og dvæl ikke ved bagateller, det giver ikke energi.

I vores jobsøgningssituation tænker jeg: ”Du er væltet med hesten, den løber ikke længere, hesten er død”. Jamen hvis den er væltet, så stå af. Du rider jo ikke længere. Den er død. Ligesom jobbet er væk. Jamen stå dog af og kom videre. Du skal ”bare” finde en ny. I er der for hinanden – men du skal finde hesten. Hesten finder ikke dig. Den er sgu nok dum. Men heldigvis er du den kloge og har en ide om hvor du skal finde din nye hest. Jamen så led efter den. Tag med fordel dine søge-briller på, i stedet for dine ”hvor-er-det-synd-for-mig”-briller. Det giver energi at lede. Ligesom ”Tampen brænder”. Man bliver lidt høj.

Ryd op i din brillekasse. Smid dine negative briller ud. Bliv kvit af fortidens ærgrelser, dumheder, fejl og mangler. Kom videre, se frem – derude i horisonter løber der vilde heste rundt. En af dem kan blive din, men du skal først derud. Du skal fange den. Du skal også ville have den. Tænk hvis den rent faktisk var dum, så skal du jo ikke have den. En dag får du valget. Forbered dig. Vær den bedste udgave af dig selv i din rejse ud over stepperne. Vær det hver dag. God rejse.

God sommer

Skrevet af

Lars Kristiansen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

3 Kommentarer

  1. Lene Roursgaard

    Tak for opsangen. Nogle dage kan man have brug for den….Herligt med så positiv en tilgang til jobsøgningen og livet i det hele taget.

  2. Selma

    Tak for det Lars – din brille-metafor er super 🙂 Din farfar havde helt sikkert fat i den lange ende, ligesom dig selv. Heldigt for den hest du vælger 😉

Skriv en kommentar