Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

21 maj 2013

Vi skal skabe et sundt arbejdsmiljø for jobsøgende

Niels ReibJeg har netop læst en artikel på Center for Arbejdsmiljøs hjemmeside. Artiklen er om en undersøgelse som viser at virksomheder pr brugt krone investeret i godt arbejdsmiljø tjener 2,2 kr. på bundlinien.

Læs artiklen Investeringer i arbejdsmiljø giver plus på bundlinjen

 

Sundt arbejdsmiljø for jobsøgende

Hvorfor er det ikke der bliver tænkt i arbejdsmiljø for jobsøgende, når snakken falder på de mange uden for arbejdsmarkedet?

Hvorfor ikke overføre den tanke til de hårdt arbejdende jobsøgende, som ikke har vished for deres situation? Her har vi  at gøre med en stor gruppe udsatte mennesker, som  i stor grad bliver overladt til sig selv når, de bliver fyret. Noget som for mange er en uvant situation for mange og som kan være svær at takle. At være jobsøgende kan være et meget hårdt og ensomt arbejde og hvis ikke man er forberedt kan det virkelig tære på forhold og ens psykiske tilstand. Det er min egen historie bevis for og hele ide grundlaget for Ledigidanmark.dk som er at skabe fokus på velvære og trivsel i hverdagen som jobsøgende, da det gør at man jo meget logisk præstere langt bedre hvis man trives lige meget om du er på arbejdsmarkedet eller for en stund er sat på “bænken”.

Allerede for lidt over to år siden, den gang jeg selv var sygemeldt, brugte jeg tid på at undersøge hvor mange ledige der gå og bliver sygemeldt. Et tal som den gang ikke eksisterede og et tal som jo nok ville vise sig at være misvisende, da ikke mange jobjægere sygemelder sig, hvis de går og er stressede eller i en depressiv tilstand. Selv har jeg mødt indtil flere som nok burde have været sygemeldte med ovennævnte symptomer, men af den ene eller anden grund ikke har gjort det, for de var jo bare jobsøgende…

Hvad kan man gøre for at skabe et godt arbejdsmiljø for jobsøgende?

Jeg er af den overbevisning, at hvis man som jobsøgende får skabt de rette rammer med trivsel og velvære i hverdagen, så vil man også bedre kunne takle den uvished og situation man er endt i og dermed præstere i jobsøgningen. Der er ingen der kan præstere under stress, uvished og press i længere tid, hvilket er vilkårne hvis du i dag står udenfor arbejdsmarkedet, hvor der ikke bliver skabt arbejdspladser.

Som jeg ser det, ville det være givet godt ud at klæde jobsøgende på til hverdagen de går i møde og jobsøgningen generelt. Hvordan takler du hverdagen? Networking, hvor og hvordan? Netværksgrupper, LinkedIn, personlig branding osv.

Men hvem er det der skal tage det ansvar? Er det virksomhederne, A-kasserne, jobcentrene eller en helt trejde? Nogle vil mene det er optil den enkelte, hvilket da i pricippet også er rigtigt, men hvordan kan man det, hvis ikke man er forberedt på det som venter?

Mange af de større virksomheder prioritere at sende deres opsagte medarbejdere i outplacement forløb, hvor der bliver taget hånd om dem i forhold til deres videre karriere og dette synes jeg er fantastisk. Det er bare de færreste der får sådanne tilbud. Hvad med alle dem der ikke får det?

Endnu en gang må jeg nævne Iksat-Brande Kommune

Nu var jeg selv i Jobboxen i Ikast-Brande for 14 dage siden, hvor jeg var blevet hyret til at lave en to-dags workshop. En workshop som ikke omhandlede jobsøgningen, men hverdagen. Altså grundlaget for at man skal kunne præstere i jobsøgningen. På workshoppen handler det meget om personlige værdier og livet i det hele taget. For nogle meget grænseoverskridende og provokerende. Efter workshoppen kom en af deltagerne hen og sagde til mig, at hun mente alle Jobcentrene burde have et sådan tilbud, da redskaberne ikke kun var brugbare i forhold til hverdagen, men i den grad også selve jobsøgningen.

Min mening er at alle burde tage det ansvar og løfte opgaven og tilbyde nyligt opsagte jobsøgende en eller anden form for “påklædning” med udgangspunkt i hverdagen. Min frygt er hvis ikke vi gør en ekstra indsats på dette område, vil mange, som har gået ledige i længere tid få svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet og besidde et reelt 8-16 job, simpelthen fordi der er chance for at de i en eller anden grad kan være enten gået i stå eller ned rent psykisk.

Det blev der skrevet om allerede i januar 2012 i artiklen Ledighed stresser, hvor leder af center for Arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet lektor Einar B. Baldursson siger, at ledige har 11 gange større risiko for at udvikle depressioner og at han er bange for, vi i fremtiden kommer til at se mellem 20.000-40.000 nye langtidsdepressive. Hvad ville det koste samfundet?

Mon ikke det ville være givet godt ud at tænke arbejdsmiljø for jobsøgende, ligesom det er i virksomhederne?

Læs også

Med kniven mod struben – hjerner i sociale sammenhænge

Med kniven mod struben – om psykisk pres under ledighed eller sygemelding

Guide til Jobsøgning – Dit mindset som jobsøgende

Er du ramt af understress?

Få skabt en hverdag med struktur og formål som jobsøgende.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og konsulent
Reib Consulting

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar