Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

2 dec 2013

Arbejdsløs – Hvad skal der ske nu? En praktisk guide og tips

Niels Reib - Arbejdsløs - Hvad skal der ske nu? En praktisk guide og tipsDu er blevet opsagt og tankerne flyver rundt i hovedet, spørgsmålene kan være mange og uvisheden om fremtiden usikker. Vi er mange, der har været lige der, hvor du er, lige nu, arbejdsløs og hvad skal der nu ske?

Jeg har selv erfaret at blive fyret, det var tilbage i 2009 og har nu i nogle år beskæftiget mig med, hvad der sker, når man bliver fyret, og hvad der skal til for at komme sig og komme videre. Derfor vil jeg gerne dele lidt af den indsigt, jeg har fået med dig.

Arbejdsløs, hvad gør jeg?

Jobcenter, A-kasse, Anden Aktør, hvad skal jeg gøre? Hvor finder jeg mit nye job? Er der et sted hvor arbejdsløse kan få hjælp til CV og ansøgninger?

Det er de færreste der ved, hvad der lige har slået dem, når man står der med en fyreseddel i hånden, der er mange spørgsmål og ting, du skal til at sætte dig ind i. Derfor har jeg valgt at skrive denne artikel til dig, for at svare på nogle af disse spørgsmål. Jeg vil dele nyttige links med dig og give dig en idé om hvad du skal være klædt på til, samt give dig et par tips til hvor du skal være med, og hvor du skal sætte ind i din jobsøgning. Se også to videoer med gyldne tips, til hvordan du kan angribe din ansøgning.

Brug tid på at se fremad

Langt de fleste har en tre måneders opsigelsesperiode, nogle længere alt efter hvor længe de har været på den nu forhenværende arbejdsplads.

Brug den første tid af din opsigelsesperiode på at komme ovenpå igen. Det er ikke verdens undergang, så brug kræfter på at se på de muligheder, der ligger foran dig. Din opsigelse kan blive det, der baner vejen til noget bedre for dig. Så når sårene er slikket, hvilket kun er helt naturligt at de nok skal, så prøv at se på hvilke muligheder der er åbne for dig. Hvad kunne du tænke dig et nyt job skal indeholde, hvis du selv kan bestemme? Hvilke opgaver kunne du ikke døje i dit sidste job, find ud af, hvordan du kan komme til at lave flere af de opgaver, som får dig til at excellere og yde dit bedste. Brug lidt tid på at gøre dig disse overvejelser. Du har måske midler til at opsøge hjælp til afklaring af dine fremtidige muligheder, som f.eks. i form af mentorforløb.

Netværk og networking

Benyt dig af andres erfaringer

Som det er i dag, kan jobsøgningsaktiviteter komme i mange nuancer. Det værende via kaffemøder med netværkskontakter eller ved at tage aktivt del i et jobsøgningsnetværk.

Du er ikke alene, der er flere som er i samme båd som dig. Der er i dag indtil flere jobsøgningsnetværk, hvor du som arbejdsløs  mødes med andre i samme situation og får nye input, og sparring, til alle de forskellige ting, man som ny i beskæftigelsessystemet står på lidt bar bund omkring.

Det kan være grænseoverskridende at tage til en intro dag i et af disse jobsøgningsnetværk, som du i øvrigt kan finde Danmarks bedste oversigt over lidt længere nede, alle i disse netværk kan relatere til din situation. Du skal bare være åben og imødekommende, så vil du blive mødt med åbne arme.

Min egen erfaring med netværksgrupperne er at du vil møde en kæmpe kapacitet af kompetencer der vil kunne hjælpe dig videre. Folk der deltager i disse grupper er åbne og vil med sikkerhed være med til at give dig et friskt pust i hverdagen med jobsøgning. De gange jeg har besøgt og lavet foredrag i disse netværk, har der været en sprudlende energi og det har simpelthen været en fest. Så mit tip til dig vil helt sikkert være at kig lidt på de forskellige netværksgrupper der er derude og så shop lidt rundt og find den der passer bedst til lige netop dit temperament. Se oversigt over netværksgrupper for ledige

Hvis ikke du er til at mødes i større grupper, så afdæk hvem der ellers er arbejdsløs i dit eksisterende netværk eller omgangskreds og spørg om ikke I skulle bruge nogle dage om ugen på at mødes og arbejds sammen med jobsøgningen. Det kan øge din effektivitet og I vil kunne sparre med hinanden.

Tag til gartis arrangementer

Som skrevet er det altid godt at komme ud og møde mennesker og du har mulighed for at deltage i åbne foredrag, workshops eller lignende. Endnu et godt sted at møde nye mennesker, med hvem du deler interesse med og på den måde vil kunne udvide dit netværk.

Der er sågar dem der går all in og tager til alle de receptioner de kan slippe afsted med væbnet med et personligt visitkort og på den måde får de skabt kontakt potentielle nye job åbninger.

LinkedIn_LogoLinkedIn er et must

Til dig som ikke ved hvad LinkedIn er, så kan jeg fortælle dig at det er verdens største professionelle netværk, altså en pandang til det mere sociale netværk Facebook du kender. LinkedIn er din professionelle version af Facebook. Her ligger du dit CV op sammen med en beskrivelse af de opgaver og projekter du har været en del af. På LinkedIn har du mulighed for at finde nye professionelle kontakter og deltage i grupper, hvor folk deler deres erfaringer, artikler og meget mere.

LinkedIn gør dig synlig for rekrutteringsfolk

Nu skal du ikke sidde og tænke, det magter jeg simpelthen ikke. Hvordan skal jeg kunne opbygge et netværk sådan et sted? Der kan jeg bare sige til dig, kom igang. Selv havde jeg syv kontakter på LinkedIn da i sin tid jeg blev fyret, så jeg startede så at sige fra scratch, som du måske også vil gøre.

I dag er der flere og flere virksomheder som mere eller mindre udelukkende bruger LinkedIn til at finde deres nye medarbejdere. Så lad være med at skyde dig selv i foden, opret din LinkedIn profil og gør det muligt for din kommende arbejdsgiver at finde dig. Du kan læse mere om LinkedIn ved at læse artiklen “Guide til jobsøgning – LinkedIn“.

09.15 Godmorgen og andre webinarer

09-15-godmorgen-logo-danmarks-første-online-sparing-for-jobsøgendeHer på Ledigidanmark.dk har du også mulighed for at networke via det gratis webinar 09.15 Godmorgen (virtuelt seminar). Det foregår live på din computer og alle kan deltage. Du vil kunne høre forskellige oplæg, som har med jobsøgning og hverdagen i den situation at gøre, samtidig med muligheden for at “møde” nye netværkskontakter. Du tilmelder dig gratis her.

IBC Kurser er et andet godt sted at finde gratis webinarer. Her kan du blive opdateret på mange forskellige områder som LinkedIn, Ledelse og HR, IT, Marketing, Web og Kommunikation og meget mere.
Se alle de aktuelle gratis webinarer fra  IBC Kurser

Jobcenter, A-kasse og Anden Aktør

Mødet med beskæftigelsessystemet

Når du er jobsøgende vil du løbende skulle til møder i dit jobcenter, A-kasse eller hos en Anden Aktør, hvis din kommune har udliciteret deres samtaler. Møderne i Jobcenter og A-kasse ligger hver tredje måned.

Når du bliver indkaldt til disse møder vil jeg anbefale dig at møde forberedt op. Hvis du møder op med en plan for, hvad det er du gerne vil, så vil den jobkonsulent du møder have langt nemmere ved at hjælpe dig. Undersøg dine muligheder for at tage kurser eller, hvis du har et karriereskift i tankerne, kan en fire ugers praktik i en virksomhed også være en mulighed.

Det kan være lidt af et lotteri når det kommer til den jobkonsulent man bliver tildelt. Min egen erfaring var super god. Jeg havde en jobkonsulent i min tid som arbejdsløs og det resulterede i at der blev skabt en relation og et rigtig godt samarbejde. Når jeg mødtes med Dorthe behøvede jeg ikke fortælle min historie, men vi kunne bare fortsætte hvorfra vi slap vores tidligere møde.

Får du en jobkonsulent, men ikke føler der er kemi med vedkommende, så har du mulighed for at bede om at få en anden.

Som arbejdsløs skal du søger x-antal stillinger om ugen. Det kan variere fra A-kasse til A-kasse hvor mange ansøgninger du skal skrive om ugen.

Jobnet.dk

På din første reelle ledighedsdag skal du melde dig ledig på Jobnet.dk og udfylde dit CV derinde. Du skal også ind og “tjekke dine jobopslag” på jobnet.dk en gang om ugen for at beholde din ret til dagpenge/kontanthjælp. Gør du ikke dette vil du ikke få udbetalt din ydelse. Det er muligt og en god idé at tilmelde sig reminders, så du vil modtage en sms eller mail når det er tid til at tjekke disse jobopslag.

For at få et overblik og de til en hver tid glædende regler, vil jeg opfordre dig til at besøge Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside ams.dk, her kan du læse om dagpengeregler, kurser og hvilke andre retningslinier der er når man er i beskæftigelsessystemet.

A-kassen

Umiddelbart efter du har meldt dig som jobsøgende på Jobnet.dk vil du blive indkaldt til et møde i din A-kasse. Dette møde skal være afholdt inden for de første tre ugers ledighed og vil have fokus på dit CV og jobmuligheder. Det er også i samarbejde med A-kassen du skal lave en jobplan samt en job-log, altså en liste med de jobs du har søgt. Dette foregår som regel digitalt via din A-kasses hjemmeside.

Jobcenteret

Det første møde med jobcenteret kan variere og kommer an på om du er under eller over 30 år. Er du under 30 år vil du forholdsvis hurtigt blive indkaldt til samtaler, hvorimod der godt kan gå mere end seks måneder før du skal til din første samtale i jobcenteret, hvis du er over 30 år.

Hvis du vil se mere om reglerne inden for dagpengeområdet, så besøg ams.dk/da/Borgerservice og få et bredt overblik over dine muligheder, rettigheder osv.

Det handler om dig

At være arbejdsløs er verdens hårdeste job, derfor er det vanvittig vigtigt at du også husker at lave andet i hverdagen der giver dig energi og overskud så du kan præstere optimalt i jobsøgningen. For mit vedkommende skulle det at være arbejdsløs vise sig at ramme mig hårdere end jeg havde kunne forestille mig. Derfor sidder du i dag og læser på Ledigidanmark.dk, som jeg lavede i januar 2012 for at dele min historie i håb om at andre i samme situation ikke skulle de gå ting igennem, som jeg måtte. Du kan læse om baggrunden for Ledigidanmark.dk her

Planlæg din tid og skab en struktur i din hverdag

Noget af det som kan være en udfordring i en hverdag med jobsøgning, er at få skabt en struktur i hverdagen. Det er super vigtigt at du sørger for der er en balance og andet i kalenderen end jobsøgning.

En god ting kan være at afsætte et bestemt tidsrum til at lave research, kigge på de forskellige jobportaler (klik og se oversigt)og skrive ansøgninger. Sæt dig nogle ugentlige mål for hvor mange ansøgninger du vil have sendt ud både opfordrede og uopfordrede. Læs om den unikke mulighed du har, når du søger uopfordret.

Mit råd er, at du arbejder koncentreret med ansøgningerne, men også giver dig selv lov til at lave andre ting.

Brug tid på andet end jobsøgning

Når der ikke er kolleger og et job at stå op til, er det godt at få skabt en hverdag hvor du har noget andet, end bare jobsøgningen, at stå op til.

For at kunne præstere optimalt i din jobsøgning er det vigtigt du henter energi og overskud ved at gøre og lave noget andet i hverdagen også. Dem der mener du skal sidde og søge job 37 timer om ugen har aldrig selv været arbejdsløs, for så ville de være klogere end det.

Arbejdsløs - Hvad skal der ske nu? En praktisk guide og tips - eksempel på ugeplan Hvad giver dig energi?

Søg for at du får lagt nogle ting i kalenderen som giver dig energi og derved overskud. Om det er at gå en tur, tage ud og kigge på fugle eller gå en tur i fitness centret er for så vidt ligegyldigt, bare det er noget du kan lide at lave.

Hvis du sørger for at skabe en hverdag med trivsel og overskud, vil du kunne præstere bedre i din jobsøgning. Du kan downloade det ugeskema jeg selv brugte og bruger i hverdagen, samt en kort guideline til den.

Download

Skab struktur og trivsel i hverdagen som jobsøgende – En guideline

Skema til ugeplanlægning

Fokus på det du har indflydelse på

Det kan være udfordrende, men prøv at holde fokus på de ting du har indflydelse på og dermed også kan handle på. Det nytter ikke noget at bruge en masse energi på alt det der ikke kan lade sig gøre (lige nu), for det vil kun dræne dig for energi og overskud, som er nødvendigt at have hvis du skal kunne præstere optimalt i jobsøgningen.

Selv har jeg haft mange bekymringer og det i en grad, hvor det at skulle få kr. 200.- til at strække sig til 14 dage og det samme med pålægget i køleskabet. Det er kun et eksempel på, hvordan min situation var og jeg kunne komme med flere… Søvnløse nætter med tankemylder gavner ikke på hverken din jobsøgning eller din fremtoning. Så drop tankemylder og bekymringer, opstår de, så spørg dig selv om det er noget du kan gøre noget ved, i så fald gør det, hvis ikke så kom videre og behold fokus der, hvor det nytter og giver dig noget.

To gyldne tips

Hvordan skriver man en god ansøgning.
Er du i den søgende eller tiltrækkende rolle?

Opsummering

At være arbejdsløs kan være og vil sikkert blive dit hårdeste job til dato. Derfor er det vigtigt, at du ikke er alene om det, at du kommer ud og møder andre mennesker og får nye input til hvordan du kan gribe jobsøgningen an.

Networking – Du har læst om netværksgrupper for arbejdsløse, men også om at networke ved at deltage på webinarer (virtuelle seminarer), lige som du kan finde netværkskontakter på LinkedIn og lave kaffemøder med. Min klare opfordring er at du benytter dig af de muligeheder du har for at deltage på Jobindex’ Fest For Fyrede, som bliver afholdt forskellige steder i landet. Her får du en masse gratis foredrag og workshops og mulighed for at møde nogle af de forskellige jobsøgningsnetværk.

Beskæftigelsessystemet – Du har fået et indblik i hvad du kan forvente når du er i beskæftigelsessystemet og et par tips til hvordan, du på bedst mulige måde kan sørge for at få det bedste ud af det og et link til de til en hver tid gældende regler på området.

Trivsel, struktur og balance i hverdagen – Du har kunnet læse om redskaber til at få skabt grundlaget for at kunne præstere optimalt i en hverdag med jobsøgning.

Jeg håber dette har givet dig nogle idéer til hvordan du kan gribe din situation an på og din tid som arbejdsløs bliver kort, men også en tid med udvikling og nye berigende netværkskontakter. Det gjorde det nemlig for mig.

TIPS til jobsøgningen

Du kan læse om networking, personlig branding, markedsføring af kompetencer og meget mere ved at besøge artikel oversigten.

Jeg glæder mig til at læse dine kommentarer og erfaringer. Så skriv dem endelig med mig og de andre læsere herunder og del artiklen med dit jobsøgningsnetværk.

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar